De soorten filament gemakkelijk vergelijken

Met de opkomst van 3D-printen zijn er ook steeds meer soorten filament op de markt gekomen. Zelfs voor experts die al lange tijd met de printers werken is er nog altijd veel te ontdekken op dit gebied. Het kan daardoor dus best lastig zijn om de juiste keuze te maken wanneer je aan de slag wilt gaan. In dat opzicht is het interessant om te bekijken wat de verschillen tussen de filamenten en de mogelijkheden zijn. Dit maakt het mogelijk gemakkelijker om een goed onderbouwde keuze voor je project te maken. Zo kan je er dus heel veel voordeel van hebben.

De prints die gemaakt worden

Wanneer een keuze voor een filament gemaakt moet worden, dan is het niet alleen zaak om te kijken naar de kenmerken van het materiaal zelf. Vooral de kenmerken van het eindresultaat kunnen ook een belangrijke rol spelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de stevigheid van het object. Dit hangt af van de reden waarom je het gebruikt. Als het heel sterk moet zijn, is PLA bijvoorbeeld een voor de hand liggende keuze. Terwijl andere soorten filamenten juist weer heel geschikt zijn om te gebruiken voor meer flexibele ontwerpen die gemaakt worden. Weeg dit dus altijd mee in de keuze.

Het type printer

Naast het soort object is ook het type printer een belangrijke factor wanneer een keuze voor een filament gemaakt moet worden. Het kan best zo zijn dat een bepaalde 3D-printer niet geschikt is voor bepaalde soorten filamenten. Het is belangrijk om dit dus wel vooraf inzichtelijk te krijgen zodat altijd de juiste keuzes gemaakt kunnen worden. Het eerdergenoemde PLA, maar ook ABS, zijn varianten die vaak goed gebruikt kunnen worden voor allerlei projecten. Alleen al om die reden zijn dit dus ook de plasticsoorten die het vaakst voorkomen wanneer een keuze gemaakt moet worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *