Zo maak je in een handomdraai je keuken schoon

Wat is er nou beter dan een schone, frisse keuken? Niets zou je zeggen, maar een keuken schoonhouden is niet zo makkelijk als je denkt. Wanneer je bijvoorbeeld net een keuken hebt gekocht bij keukenblokken.nl wil je deze wel mooi houden en voor een lange levensduur gaan. Maar door al het kokkerellen wordt de keuken snel vuil, en is het dus belangrijk dat het goed schoon gehouden wordt. Ieder onderdeel van de keuken is anders en bevat een ander materiaal, dus wellicht kun jij wel wat tips gebruiken. 

Het keuken werkblad

Als we kijken naar het werkblad in de keuken, dan zijn er veel verschillende materialen. Kijk dus altijd of het schoonmaakmiddel dat je wilt gebruiken wel geschikt is voor dat materiaal. Zo is een composiet werkblad met enkel een vochtige doek goed schoon te krijgen en kun je voor een kunststof blad prima allesreiniger gebruiken. Wanneer er wel vet vlekken ontstaan, haal je deze het beste weg met een schuurspons van nylon. Een ander materiaal is natuursteen, het voordeel hierbij is dat het geen vuil opneemt. Natuursteen kan niet tegen zuren, dus vermijd citroen en schoonmaakazijn. Tot slot is er nog hout, dit materiaal kan niet tegen vocht. Denk er dus aan om waterplekken zo snel mogelijk weg te halen met een vochtige doek. 

Het fornuis

Het beste is om na iedere maaltijd het fornuis schoon te maken. Zo ontstaan er geen vlekken die achteraf moeilijk te verwijderen zijn. Als je een inductie- of keramische kookplaat hebt wacht je eerst tot deze volledig is afgekoeld. Vervolgens maak je met een vochtige doek en wat schoonmaakmiddel het fornuis schoon. Wanneer je een gasfornuis hebt en de etensresten zijn aangebrand op de gaspitten, laat deze dan weken in heet water met soda. Voor de gasringen geldt hetzelfde, alleen gebruik je dan wat afwasmiddel. Gebruik bij hardnekkige vlekken een staalwolsponsje en je gasfornuis ziet eruit als nieuw.

De oven

De oven schoonmaken wordt niet altijd gezien als een leuk karwei, toch is het wel belangrijk voor een schone keuken! Een vieze oven trekt nare geurtjes en lokt zelfs verschillende soorten ongedierte. En niet geheel onbelangrijk, het heeft ook invloed op de smaak van je eten. Je kunt de oven schoonmaken door bijvoorbeeld soda in de oven op te lossen met water en citroen. Ook kun je groene zeep gebruiken om vetvlekken te verwijderen of een bakje ammoniak neerzetten om nare geurtjes tegen te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *